Vapenbild Osgiliath
Västerås Tolkiensällskap
Vapenbild
Alan Lees Osgiliath

Om Osgiliath

Osgiliath är, likt Västra Aros, staden som delas av en flod. Här på Anduins stränder har vi påbörjat återuppbyggandet av stjärnedomen som förstördes i Ringens Krig.

Osgiliath var en gång huvudstaden i exilnumenorianernas rike. Det var under lång tid en sköld mot Mordors onda styrkor. Osgiliath betyder Stjärncitadellet och var hem åt en av palantírerna, den största. Under krigen som följde förstördes Osgiliath och är efter Ringens Krig en ruinstad. Faramir och hans män försvarade vadet vid Osgiliath under den sista tiden innan Gondors belägring. Staden ansågs ha stor stategisk betydelse.

Om Numenorianerna sägs att de hade med sig "sju stjärnor och sju stenar" när de kom till Midgård från Númenor. Dessa var palantirerna, varav den största förvarades i Osgiliath. Därför har vi sju stjärnor i vår vapenbild, med en större än de andra. Vi har även en sköld på vår vapenbild eftersom vi alltid varit en sköld mot Mordor. Färgerna svart och silver (vitt) ska minna om att det är ett rike som stått mellan ljuset och mörkret, genom tiderna, till ljusets försvar. Våra sköldbärare är träd. Ett vitt träd för att minna om det vita trädet i Gondor som åter blommar efter konungens återkomst. Ett svart träd för att minna om det träd som en gång stod på Númenor, men som för evigt är förlorat.

Vi lever i fjärde åldern och Regenten är edsvuren vasall till Aragorn, konungen återkommen.