Vapenbild Osgiliath
Västerås Tolkiensällskap
Vapenbild

Sagans värld

I Osgiliaths lag står det att vi skall saga, myt och legend bevara, värna, nyskapa och sprida. För att göra det så vill vi ge de yngre möjlighet att delta i sagans underbara värld.

Vi erbjuder sagoberättande, sagovandringar, magi och riddarskola för alla barn. Vi erbjuder möjlighet att träffa Naira, en axeltam liten drake, få möta folk i riktiga sagokläder, känna på riktigt svärd och mycket mer.

Sagoberättande

På sagoberättarstunderna så får man träffa draken Naira, höra sagor berättas, både nyskrivna och gamla folksagor. Man kan även få prova på enkel medeltida dans. Lyssna på den nyskrivna sagan om äventyren med drottning Beruthiels katter, om drakar och drottningar, troll och trollkarlar och allt annat fantastiskt som finns i sagans värld.

Sagovandringar

Sagovandringarna anordnar vi någon gång per år. Då kan man få till exempel prova på att rida på en livs levande enhörning, se riktiga riddare, damer, prinsessor och troll. Man får chans att för en stund leva i sagans värld. Vi kan grilla korv vid öppen eld och ha riktigt mysigt.

Magi

Till speciella tillfällen kan vi rekommendera en riktigt fantastiskt sagoaktig trollkarl som kan fås i samarbete med övriga sagovarelser eller för sig själv. Man kan även få trollkarlsskola där man själv får lära sig trolla.

Riddarskola

I riddarskolan får man lära sig lite om riddare, damer, tornerhästar och liknande. Man får även lära sig om höviskt ideal, vikten av att vara ärlig, artig och vänlig mot sina medmänniskor. Att inte använda fula ord eller retas. Man kan få prova på att måla vapensköldar och lite historiskt hantverk.

Det hela avslutas med dubbning där Osgiliaths Furstinna högtidligen dubbar barnen till Damer eller Riddare. Man får vid dubbningstillfället ett vackert präntat dubbningsbrev där riddarlöftena finns nerskrivna. OBS. Eftersom vi tillhör Midgård och sagans värld så är det hela inte präglat av religion.

Det finns även möjlighet att lära sig mer och vidareutveckla det hela vid senare återträffar. Till exempel medeltida matlagning över öppen eld, dans, tornering för barn, måla och trycka enkla riddartunikor och liknande.